Shantel & Bucovina Club Orkestar şi Fanfare Ciocărlia revin la Bucureşti, iar Ivo Papasov, cel mai bun clarinetist din lume, cântă pentru prima dată în România, în cadrul celei de-a cincea ediţii Balkanik! Festival, ce va avea loc pe 11, 12 şi 13 septembrie 2015, la Grădina Uranus şi la The Ark din Bucureşti.

Datorită succesului celei de-a patra ediţii a festivalului, care a adunat peste 10.000 de spectatori, anul acesta, la Balkanik! Festival vor fi amplasate două scene. Prima scena va fi, ca şi în anii anteriori, în Grădina Uranus, iar a doua locaţie va fi The Ark, sau locul afterparty-urilor explozive până în zori, mixului de stiluri extinse, al proiecţiilor de filme şi a numeroase expoziţii de pictură şi fotografie.

Shantel & Bucovina Club Orkestar revin la ediţia aniversară a Balkanik! Festival cu un concert ce face parte din turneul Viva Diaspora Tour 2015. Spectacolul promite un setlist proaspăt cu influenţe de rembetiko şi reîntâlnirea publicului cu energia lui Shantel şi cei 8 membri de naţionalităţi diferite ai Bucovina Club Orkestar, printre care co-producătorul/bateristul Marcus Darius şi solista Tea Mikic, cărora li se alătură pe scenă solista Areti Ketime.

Seria premierelor din 2015 este deschisă de Kalyi Jag (foc negru în limba Romani), un grup fondat în Ungaria de către romi vlahi originari din Satu Mare. Kalyi Jag au fost numiţi Young Masters of Folk Art în 1979, iar, în 1987, primul lor album a fost un succes.

Balkanik! Festival 5 îi prezintă, pentru prima dată în România, pe Kocani Orkestar (Macedonia), unii dintre exponenţii cu tradiţie ai stilului Balkan brass band, răspândit în ţările din fosta Iugoslavie şi descendenţi direcţi ai muzicii cândva interpretate de către fanfarele militare turceşti. Muzica lor se inspiră din sunete Gypsy care provin din zone diferite ale Balcanilor şi din ritmuri turceşti, cu o aromă latină. Cântecul lor cunoscut, „Siki, siki baba” apare pe coloana sonoră a filmului Borat.

Seria premierelor continuă cu Ivo Papasov and his Weeding Band, un nume impozant al mişcării contemporane din wedding music-ul bulgăresc. Clarinetistul, care va concerta pentru prima oară în Românian şi ale cărui apariţii sunt evenimente rare, a dobândit succesul internaţional cu stilul său influenţat de jazz-folk. Cu rădăcini Turkish Gypsy, la scurt timp după fondarea grupului său Trakiya în 1974, Ivo Papasov a devenit regele fără concurent al muzicii de nuntă (Stambolovo), cel mai popular gen bulgăresc.

Efervescenţii canadieni Lemon Bucket Orkestra, care se autodefinesc drept o formaţie „balkan-klezmer-gypsy-punk-super-party”, revin în România pe scena #Balkanik5. S-a format în 2010, la Toronto, iar conceptul s-a născut în timpul unei simple conversaţii într-un restaurant vietnamez. Au devenit cunoscuţi când, în mai 2012, în drum spre România, cursa lor a avut întârziere, iar membrii formaţiei au pus de-un concert ad-hoc chiar în avion.

Tot în premieră pentru România, pe scena #Balkanik5 va urca Amsterdam Klezmer Band. Abordarea lor proaspătă asupra muzicilor balcanice şi klezmer transcende aspectele tradiţionale, iar rezultatul este un amestec aprins de sunete est-europene. Dincolo de cântecele preluate din reportoriile balcanic şi klezmer, membrii AKB vin cu compoziţii proprii, care contribuie, fără excepţie, la melting pot-ul ritmurilor contagioase Balkan – Gypsy – Klezmer.

Balkanik! 5 va însemna şi regăsirea pe scenă a unor artişti „de-ai casei”. Legendara Fanfare Ciocărlia, „bestia cu 24 de picioare”, premiată de prestigiosul BBC cu Awards of World Music, „trupa de funk balcanic care a ridicat în picioare o întreagă planetă” va veni la Bucureşti, în cadrul a ediţiei a cincea a festivalului, pentru unul dintre foarte puţinele concerte pe care le susţine în România.

Pe lângă concerte, Balkanik! va însemna o experienţă completă de festival ca o vacanţă de vară prelungită în mijlocul Bucureştiului, prin activităţile din timpul zilei, care includ un târg meşteşugăresc, ateliere şi demonstraţii, expoziţii de fotografie, pictură şi sculptură, spectacole de dans, circ şi joc cu focul, bucătărie cu scofeturi balcanice şi o mulţime de zone neconvenţionale de lounge.

Bilete Balkanik! Festival 2015 la Bucureşti

Biletele şi abonamentele pentru ediţia aniversară Balkanik! Festival de la Grădina Uranus şi The Ark, în Bucureşti, în perioada 11-13 septembrie 2015, pot fi achiziţionate din reţeaua Eventim şi online de pe www.eventim.ro. Până pe 10 septembrie, preţul abonamentelor este de 85 de lei.

Categoria Preţ
Abonament 85 lei cumpără bilet
Bilet 11 septembrie 35 lei  cumpără bilet
Bilet 12 septembrie 35 lei  cumpără bilet
Bilet 13 septembrie 35 lei  cumpără bilet

Balkanik! Festival este un eveniment organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, în parteneriat cu Muzeul Intercultural din Oslo, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5.