Sâmbătă, 22 aprilie 2023, începând cu ora 19:00, Goran Bregović susține un concert la Sala Palatului din București. Concertul cuprinde cele mai cunoscute piese ale artistului, fiind un “Best of” al carierei sale. Ca invitați speciali vor fi prezenți și cobzarul Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase, într-un recital de 50 de minute de muzică tradițională românească.

Goran Bregović este un artist originar din Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, devenit cunoscut în toată lumea pentru ritmurile tradiționale balcanice ce completează melodiile sale rock. Este unul din puținii muzicieni din fosta Iugoslavie care a susținut concerte în săli prestigioase precum Carnegie Hall, Royal Albert Hall sau L’Olympia.

De-a lungul vieții, muzica a fost cea care l-a ajutat să se întrețină și să treacă peste anumite greutăți, cum ar fi divorțul părinților sau faptul că a fost părăsit de mama sa la șaisprezece ani. Totuși, nu a fost considerat întotdeauna potrivit pentru cariera de artist, fiind exmatriculat din cauza „lipsei de talent” de la școala de muzică pe care o frecventa.

La început, Goran cânta muzică populară într-un bar din Konjic, până a hotărât să înființeze trupa „Jutro” („Bună dimineața”), alături de Zoran Redzia. Împreună cu acesta, a început să susțină o serie de spectacole și gustat succesul pentru prima dată. Odată cu venirea anului 1974, formația și-a schimbat numele în „Bijelo Dugme” („Butonul Alb”).

În anii următori, Goran Bregović a ales să se dedice complet muzicii, din moment ce devenea din ce în ce mai popular în Iugoslavia. În anii ’90 a părăsit Bijelo Dugme, până atunci înregistrând 13 albume, vândute în 6 milioane de exemplare. Și-a continuat cariera adăugând stilului rock abordat până atunci, sonorități noi, balcanice, ce l-au făcut cunoscut pe plan internațional.

Până în prezent, Goran Bregović a lansat numeroase albume și a compus multiple coloane sonore pentru diverse filme. A colaborat cu nume mari ale industriei muzicale internaționale, precum Iggy Pop sau Gipsy Kings. Cel mai recent album al său, întitulat „Three Letters From Sarajevo”, încununează istoria orașului său natal, punând accentul pe cele trei religii existente în Sarajevo, mai exact creștinismul, islamul și iudaismul.

Simion Bogdan Mihai, în vârstă de 31 de ani, este unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România. A început să culeagă căntece lăutărești încă din 2006, învățând de la ultimii cobzari rămași în viață. A contribuit și la coloana sonoră a două documentare, „Flavours of Romania” și „Wild Carpathia”, realizate de jurnalistul britanic Charlie Ottley. În 2021 a lansat primul său album, „Valahia în Demol”, alcătuit din cântece din Muntenia și Oltenia secolului XIX.

Bilete la Goran Bregović de la Sala Palatului din București

Biletele la concertul Goran Bregović de la Sala Palatului din data de 22 aprilie 2023 pot fi achiziționate in rețeaua iaBilet și online pe www.iabilet.ro, la mai multe categorii de preț, in funcție de amplasarea locului in sală:

  • VIP – 341,52 lei
  • Categoria A – 269,44 lei
  • Categoria B – 217,95 lei
  • Categoria C – 156,17 lei
  • Categoria D – 114,98 lei

Concertul Goran Bregović de la Sala Palatului este organizat de BestMusic Live Concerts.