Home » Comunicate » Cine merge în turnee și care au fost cele mai bune din istorie?
În mare, cu toții știm că artiștii muzicali și sportivii sunt cei care pleacă în turnee. În limba engleză există două cuvinte separate pentru a desemna această activitate și anume, tour și tournament. Deși există această diferențiere, turneele în care pleacă sportivii străini sunt aceleași cu acele în care pleacă și sportivii români, iar de turneele muzicale ale artiștilor de peste hotare ne bucurăm și noi, la fel de bine cum se bucură și locuitorii altor țări de cântecele artiștilor din România, care au succes și pleacă în turnee chiar și pe alte continente.
Sunt multe turnee muzicale care au intrat în istorie datorită performanței deosebite, a atmosferei incendiare create și a numărului mare de participanți. Biletele pentru concerte par să devină mai scumpe în fiecare an, dar asta nu împiedică milioane de fani dedicați să-și vadă trupele preferate. Pentru anumite trupe, biletele se vând întotdeauna cu ușurință și acest lucru se datorează fanilor lor loiali.
Turneul lui Pink intitulat Beautiful Trauma a fost al șaptelea turneu al cântăreței pentru al șaptelea album lansat. Turneul a început în Arizona pe 1 martie 2018, s-a încheiat pe 2 noiembrie 2019 și a fost unul dintre cele mai fascinante ale sale. Pink a fost electrizantă, a inclus numere acrobatice în spectacolele susținute. De la a sta suspendată cu susul în jos până la a zbura deasupra fanilor ei, în timp ce continua să țină corect notele muzicale și să nu greșească niciun vers, totul a fost fenomenal. Madonna a doborât recorduri cu turneul ei Sticky & Sweet, care s-a întins pe trei continente începând din august 2008 și terminându-se în septembrie 2009. Turneul a promovat al unsprezecelea album al său, Hard Candy, care conținea colaborări cu Justin Timberlake și Timbaland și a doborât recordul anterior al său – pentru cel mai de succes turneu al unui artist solo – obținut datorită turneului ei Confessions Tour din 2006, care a câștigat 194 de milioane de dolari.
Turneul Black Ice World al AC/DC, care a început în octombrie 2008 și s-a încheiat în iunie 2010, a însemnat promovarea celui de-al cincisprezecelea album cu același nume. Turneul a cunoscut un succes major la nivel mondial și a fost cel mai mare turneu al grupului de la fondarea trupei, vânzând peste cinci milioane de bilete și câștigând 441 de milioane de dolari.
În sport, lucrurile stau puțin diferit, pentru că turneele sunt divizate între genul masculin și genul feminin. Cele mai cunoscute turnee de tenis sunt probabil The Grand Slams, 4 la număr: Australian Open, Open-ul Franței (Roland Garros), Wimbledon și US Open. Dar nu doar jucătorii de tenis participă la turnee, ci și jucătorii de poker. Și, deși marile evenimente cu participanți profesioniști ar putea avea loc în locuri precum Las Vegas, Macau sau o insulă îndepărtată, există unele dintre ele, numite turnee majore, care au loc online. Acestea sunt create în funcție de diferite preferințe și reguli, în funcție de sezon și de zilele săptămânii.
Jucătorii de fotbal pleacă în campionate precum FIFA World Cup sau Campionatul European de Fotbal, iar baschetbaliștii în Basketball Champions League sau FIBA Europe Cup.
Deși în limba română cuvântul turneu este folosit atât pentru a desemna un tur muzical prin diferite locuri precum și o întâlnire de dimensiuni mari a mai multor sportivi sau echipe, acestea sunt complet diferite. În timp ce un turneu sportiv are ca scop principal crearea unei oportunități de a concura pentru jucători și determinarea unui singur câștigător printre participanți, un turneu muzical le permite artiștilor să se afirme mai mult în industria muzicală, să obțină totodată și beneficii materiale, dar efectele nu sunt unidirecționale. Fanii trec printr-o experiență unică, reușind să aprecieze valoarea inestimabilă a două ore petrecute în fața unei scene pe care se întâmplă ceva fenomenal. Este vorba despre o ocazie rară de a-i vedea pe interpreții preferați în carne și oase și uneori chiar se ajunge la selfie-uri sau autografe.
Turneele de concerte par a fi însăși definiția dragostei pentru muzică, iar trupele nu vor să rămână în urmă cu exprimarea entuziasmului lor pentru ceea ce îi pasionează cel mai mult. Astăzi acestea nu pot fi considerate doar un trend, ci un must în cariera unui artist sau a unei formații.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.