Baba Zula şi Nuevo Tango Quintet alături de Marili Machado sunt cei mai noi artişti confirmaţi la a opta ediţie a festivalului PLAI, între 13-15 septembrie 2013, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Cele două formaţii, care vor concerta în ultima zi a festivalului, vor uni sonorităţi de pe trei continente şi vor completa programul festivalului la care au mai fost invitaţi până în prezent Vieux Farka Tour şi ZAZ.

Turcii de la Baba Zula revin după concertul de la Balkanik Festival cu soundul lor psihedelic bazat pe saz (instrument turcesc cu corzi) ce îmbină muzica tradiţională turcească cu electronică, reggae şi dub, la care adaugă dansatoare, costume elaborate, poezie, teatru şi desen live, într-un show cu tente ritualice. Formată în 1996 de Levent Akman (linguri, percuţie, maşini, jucării), Murat Ertel (saz şi alte instrumente cu coarde, vocal, oscilatoare şi theremin) şi Cosar Kamçi (darbuka şi percutie), Baba Zula este o formaţie greu de încadrat într-un stil anume.

Naiul aminteşte de tradiţia sufi-islamică, clarinetul este un simbol al muzicii ţigăneşti, sazul electric şi o lingură de lemn sunt o busola muzicală spre originile muzicii turcesti pre-islamice sau chiar şamanice, împreună dând naştere coloanei sonore a Istanbulului de azi.

Nuevo Tango Quintet reuneşte cinci maeştri instrumentişti ce provin din câmpuri muzicale la fel de eclectice precum sunetul distinctiv al compozitorului argentinian Astor Piazzolla: muzica clasică, folclorul şi jazz-ul. Acestea sunt cele trei domenii din care Nuevo Tango Quintet îşi extrage vigoarea creativă şi versatilitatea în interpretare. Nuevo Tango Quintet aşează tangoul lui Piazzolla pe locul care i se cuvine – cu un pas mai aproape de muzica clasică şi cu unul mai aproape de jazz. La festivalul PLAI vin cu Marili Machado, una dintre cele mai recunoscute voci ale tangoului argentinean.

Bilete Plai 2013

Biletele şi abonamente pentru festivalul Plai 2013 pot fi achiziţionate din reţeaua Eventim şi online de pe www.eventim.ro la următoarele preţuri:

Categorie bilete Până pe 12 septembrie La intrare
Bilet de o zi 40 lei 50 lei  cumpără bilet
Abonamente (pentru 3 zile) 80 lei 100 lei  cumpără abonamente

Festivalul PLAI 2013 este organizat de Asociaţia Culturală Sunet Ambianţă Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Consiliul Judeţean Timiş.