Pandemia a restrâns la maxim posibilitatea desfășurării concertelor de mare anvergură peste tot în lume. Mulți cântăreți și formații și-au întrerupt turneele și le-au amânat până la o dată care să le permită să le susțină așa cum se cuvine. Lumea s-a schimbat complet în această perioadă, iar un exemplu este faptul că Danmark lån (împrumuturile în Danemarca) le-au fost oferite clienților cu o dobândă negativă (-0,5% pe an). Petrolul a ajuns la un preț negativ, iar rata șomajului la valori de 5,9% în China, 5,2% în Australia și 14,7% în SUA. Expresia “distanțare socială” a fost la ordinea zilei pe întreg globul. Cu toate acestea, muzica nu a încetat să se simtă auzită, pentru că show-ul nu trebuie să se oprească niciodată!

Cum se bucură oamenii din întreaga lume de muzică în timpul pandemiei?

Pandemia a dus la anularea a aproape 20 000 de evenimente în primul trimestru al anului. Valoarea pierderilor înregistrate a fost de peste 280 de milioane de dolari. Nimic nu se compară cu bucuria de a asista la un concert live. Grație internetului și streaming-ului live, artiștii de pretutindeni au fost aproape de fanii lor prin live-uri și concerte susținute într-un mod original. Nici oamenii obișnuiți nu s-au lăsat mai prejos și au realizat spectacole spontane de susținere în care s-a cântat de la diferite balcoane, din diverse țări, muzică de toate genurile (Imagine, Nesun Dorma, Some you loved, O mia bela Madunina sau Valerie).

Concertele online pe YouTube au fost o altă modalitate prin care omenii s-au bucurat de muzică. Elton John a lansat pe 3 iulie o serie de șase concerte care sunt considerate prin cele bune show-uri ale lui din toate timpurile. Concertul de deschidere a fost Live At The Edinburgh Playhouse Theatre (197) și de-a lungul verii vor fi lansate și celelalte cinci evenimente. Royal Albert Hall găzduiește concerte transmise prin streaming, printre artiștii care urmează să susțină concerte numărându-se Jess Gilam, Peter Gregson, Nitin Sawhney sau Rufus Wainwright.

Nici muzica techno nu rămâne datoare în vreme de pandemie, așa că evenimentul Photon prezentat de Ben Klock, în care au concertat Rødhåd și Marcel Dettmann, este demn de a fi urmărit pe streming live. Muzica house a fost bine reprezentată de DJ Lee Burridge, care a susținut pe 19 iulie un mega concert online. Trupa Radiohead își va lansa concertele clasice pe canalul lor de YouTube „At Home with Radiohead”. Andrew Lloyd Webber le pune la dispoziție tuturor melomanilor în mod gratuit spectacolele sale de musical sub titlul „The Shows Must Go On”.

În România, festivalurile consacrate precum UNTOLD, Summer Well, Electric Castle și NEVERSEA nu vor mai fi organizate anul acesta. Numai că spiritul acestor evenimente de marcă la nivel național, european și internațional va fi susținut în 2020 de lansarea unor documentare speciale (Electric Castle) sau a unui aftermovie (UNTOLD). Pentru toamnă se anunță câteva concerte impresionante, dacă situația legată de evoluția COVID în țara noastră va fi una pozitivă. Poți apela la privatlån (împrumuturi pentru consumatori) dacă vrei să-ți iei biletele la Boney M (20 septembrie), Hauser (23 septembrie), Goran Bregovic (30 septembrie), Cristi Minclescu, Boro și Valter (concert aniversar de 40 de ani pe 24 octombrie). Nu uita că show-ul nu se oprește niciodată, iar muzica nu încetează pe timp de pandemie!

Citeşte despre: