Vineri seară am fost în Mojo Club, unde aveau să cânte britanicii de la Baddies. Nu ştiam mare lucru despre ei şi nici nu mă aşteptam la cine ştie ce concert. Aveam totuşi să-mi schimb părerea până la sfârşit. În deschidere au cântat The Mono Jacks, care au urcat pe scenă în jurul orei 21:30, aşa cum era stabilit în program.

Pentru mine a fost seara premierelor pentru că, spre ruşinea mea, nici despre Mono Jacks nu ştiam foarte multe şi nici nu mai ascultasem vreo melodie de-a lor pană atunci. Cu toate acestea, mi-au plăcut şi mi-au ramas în minte şi câteva melodii ( „Superstitions”, „Maria”, „Come back girl” sau „Push the pedal”). Formaţia The Mono Jacks este „condusă” de Doru Trascău, fostul solist de la AB4, care în noua trupă a păstrat doar câteva elemente sonore ale sale, restul muzicii fiind foarte diferită fata de AB4. Ceilalţi mebrii ai trupei sunt Florin Vasile (chitară, voce), Hasan Nabulsi (bass) şi Dorian Cazacu (tobe). Au debutat în anul 2008, au participat la festivalul Firefest şi la ultima ediţie Underlondon. În prezent îşi pregătesc primul material discografic şi cel mai probabil multe din piesele ascultate vineri seară se vor regăsi pe album.

Presţatia lor live a fost foarte bună, publicul fiind încântat de concert. Din păcate nu au venit şi la bis, probabil pentru că organizatorii aveau un program strict de respectat, iar ei nu şi-au calculat bine timpul. The Mono Jacks sunt o formaţie cu potenţial pe zona alternative-indie-rock din România şi sper să-i vedem cât mai des în concertele din 2010.

Setlist – The Mono Jacks

1. When I was gone
2. Superstitions
3. Evil
4. People are afraid
5. What do you know
6. Maria
7. We’ll need a rescue
8. Come back girl
9. No kind words
10. Must be getting older
11. Pressure of your phone calls
12. Never been a liar
13. Push the pedal

Habar nu aveam ce avea să urmeze, când pe şcenă au urcat gemenii Webster, Michael (voce/chitară) şi Jim (tobe/voce), alături de Simon Bellamy (chitară/voce) şi Danny Rowton (bas/voce), adică Baddies. Britanicii au suprins în primul rând prin costumaţie, toţi patru fiind îmbrăcaţi în cămăşi gri şi pantaloni negri, lucru care m-a dus cu gândul la Franz Ferdinand.

N-am greşit cu mult, pentru ca Baddies au fost la fel de dinamici pe scenă precum Franz Ferdinand la B’EstFest, lucru care m-a făcut să mă îndrept direct în primul rând (la The Mono Jacks am preferat să stau în lateral, mai liniştit). Formaţia din Southend, Essex, înfiinţată în 2007, este considerată revelaţia anului 2009, iar 2010 se anunţă un an plin de concerte pentru britanici.

Revenind la concertul din Mojo, Baddies au facut un super show în Brit Room, determinându-ii pe toţi cei prezenţi să danseze pe toată durata concertului. Melodiile lor emană o energie foarte puternică care alungă orice stare de plictiseală sau de oboseală. Sună foarte bine live şi vorbesc destul de mult cu publicul. Chiar dacă n-am înţeles chiar tot ce-au zis, accentul lor britanic făcându-şi simţita prezenţa, am comunicat şi noi cu trupa şi împreună am contribuit la o noapte de neuitat.

Stilul dinamic al formaţiei Baddies i-a determinat pe organizatorii presigiosului festival de la Glastonbury să-i invite la ediţia de anul acesta. Britanicii se află momentan într-un mini turneu de promovare a primului lor album, „Do The Job”, lansat în septembrie 2009. Ne bucurăm că au trecut şi pe la noi şi îi aşteptăm să revina cât mai curând.

Setlist – Baddies

1. Tiffany… I’m sorry
2. Colin
3. Open One Eye
4. At the party
5. Who are you
6. To the lions
7. Bomb
8. I’m not a machine
9. Battleships
10. We beat out chests
11. Holler for my holiday
12. Paint the city

Foto: Alin Pandaru

Citeşte despre: , ,