Amânată din cauza pandemiei şi a măsurilor de restricţie adoptate odată cu aceasta, cea de-a cincea ediţie Mastering The Music Business (MMB), primul eveniment din România dedicat în totalitate industriei muzicale, revine cu o ediție exclusiv online, în perioada 29 – 31 iulie 2020, cu teme adaptate contextului, care să ajute artiștii să depășească această perioadă dificilă.

Conferința se va desfășura online, cu acces gratuit, pe pagina de facebook MMB și pe site-ul oficial, masteringthemusicbusiness.ro.

„În timpul carantinei, muzica a fost arma a milioane de oameni în lupta cu frica, cu panica, cu monotonia casei, cu dorul de cei dragi. S-a cântat din balcon, pe străzile goale, în chat-uri de zoom și am trecut mai ușor peste izolare. Însă comunitatea de artiști și întreaga industrie muzicală este încă departe de a-și reveni. Mai mult decât atât, urmează o perioadă incertă și poate chiar mai dificilă. Tocmai de aceea, ne-am regrupat rapid și am hotărât să facem o ediție MMB de avarie, pentru a ne defini noua normalitate.” – a declarat Anca Lupeș, fondatoarea MMB

Anca Lupeş – fondatoarea MMB

În acest nou format, MMB Showcase Festival, festivalul asociat conferinței Mastering The Music Business, nu va mai avea loc anul acesta.

 Ce teme vor fi abordate în cadrul MMB?

Având în vedere contextul actual, primul și cel mai mare eveniment organizat în România pe teme muzicale vine în sprijinul artiștilor ajutându-i să depășească această perioadă. În cadrul conferinței vor fi dezbătute problemele cu care se confruntă industria muzicală punctând dificultățile financiare și limitările impuse de pandemie, dar și impactul asupra creativității sau presiunea reinventării.

Corinne Sadki (FR) – președinte al European Music Exporters Exchange (EMEE), Edy Chereji – unul dintre creatorii festivalurilor UNTOLD și NEVERSEA, Jake Beaumont Nesbitt – policy advisor The International Music Managers Forum, Emil Ionescu – managing director Best Music Live Concerts şi iabilet.ro, Cristian Stan – promoter Sublime sunt o parte dintre speakerii acestei ediții.

Prin intermediul workshop-urilor, panel-urilor și studiilor de caz din cadrul conferinței aceștia vor încerca să găsească răspunsuri la cele mai mari întrebări pe care organizatorii de evenimente le au în această perioadă.

Cum se reorganizează industria nu doar în România, ci și pe plan international, dar și ce pot face autoritățile pentru a sprijini acest domeniu și ce soluții de finanțare se pot găsi, se vor mai regăsi printre temele abordate în cadrul conferinței.

De asemenea, se va pune accent pe modul în care pandemia a schimbat și continuă să schimbe publicul, precum și pe comunicarea în timp de criză. Alături de multe alte subiecte de interes, se va discuta și despre rolul brandurilor în reconstrucția industriei.

„Sunt sigur că va fi o ediție reușită și cred că era nevoie de un astfel de eveniment care să aducă și un strop de speranță și încredere tuturor celor implicați. Încredere că industria de evenimente, una dintre cele mai afectate industrii la nivel mondial, este încă aici, este puternică și se va lupta în continuare pentru a traversa această perioadă marcată de incertitudine”- a declarat Edy Chereji unul dintre creatorii festivalurilor UNTOLD și NEVERSEA.

Conferința Mastering The Music Business a fost înființată în anul 2016 și este organizată de Asociația RAW Music. MMB Online este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.