Acest eveniment a avut loc in data de 27 Mar 2011.
Vezi alte evenimente cu , , , .

În perioada 25-27 martie 2011, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti desfăşoară cea de-a IV-a ediţie a Festivalului “Zilele Basarabiei la Bucureşti”.

Pe 27 martie 2011 se împlinesc 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România – marele vis al românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Pentru că acum, ca şi atunci împărţim aceeaşi limbă, aceeaşi istorie şi aceleaşi valori, ne dorim ca semnificaţia aceastei date să rămână la fel de vie în cugetul şi spiritul românesc ca şi la 1918.

Program „Zilele Basarabiei” 2011

[tab: 25 martie 2011]
Vineri, 25 martie 2011

Deschiderea oficială:
Festivitatea oficială de deschidere a Festivalului „Zilele Basarabiei” va avea loc în data de 25 martie 2011, la ora 10:00 la Sala Senatului a Universităţii din Bucureşti. La deschidere vor participa studenţi, oameni de cultură, oameni politici şi nu în ultimul rând, reprezentanţi ai mass-media.

Expoziţie de Afişe:
Amatorii de artă vor avea ocazia să contempleze, în cadrul Festivalului „Zilele Basarabiei”, afişe artistice care au ca temă „Utopia podului de flori”. Acestea sunt realizate de Corina Roşca, artist plastic basarabean. Proiectul „Utopia podului de flori” abordează relaţiile interumane ale românilor pornind de la evenimentul din 6 mai 1990. Expoziţia va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor din București.

Proiecţie, prezentare de film:
În sala mare a Casei de Cultură a Studenţilor, va avea loc prezentarea filmului basarabean. Vor fi proiectate filme precum „Golgota Basarabiei” şi „Basarabia – prabuşirea unei lumi” – un documentar despre unirea Basarabiei cu România.

Concurs de talente “Basarabia 1918 – 2011
Unirea între realitate şi vis”: În cadrul acestuia, vor fi expuse creaţii artistice – eseu, poezie, pictură. Cele mai bune creaţii vor fi premiate, în conformitate cu decizia juriului format din personalităţi reprezentative. Ne propunem astfel să marcăm, prin artă, efortul constant depus de generaţii întregi de români de pe ambele maluri ale Prutului de a păstra intacte valorile cultural-istorice care ne unesc.

Seara Unirii:
Festivitatea se va desfăşura în cadrul restaurantului – muzeu Vatra Neamului cu specific naţional românesc. Aici participanţii vor avea parte de un ospăţ delicios, specific bucătăriei moldoveneşti şi de muzică lăutarească a unor cunoscuţi interpreţi din Basarabia precum Surorile Boboc, Ştefan Vodă.

[tab: 26 martie 2011]
Sâmbătă, 26 martie 2011

Spectacol de Teatru:
Participanţii la Festival vor avea ocazia să privească o piesă de teatru în regia lui Dan Puican „Caviar, Vodkă şi bye, bye”. Un spectacol laureat Uniter în 1999 şi jucat in 5 contitente, 29 de ţări şi peste 60 de oraşe. Spectacolul se va juca la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti.

Dezbatere:
Dezbaterea se va desfăşura în cadrul Bibliotecii Centrale Universitare şi va avea invitaţi studenţi, istorici, analişti, oameni de cultură, politicieni şi ziarişti. Tema centrală va fi axată pe românii de pretutindeni.

Expoziţie de Fotografie:
La sediul Institutului Cultural Român va avea loc o expoziţie cu tematica evenimentelor din 7 aprilie, sub genericul – „Libertatea în imagini”, în cadrul căreia amatorii de artă fotografică vor avea ocazia să vizioneze prezentarea de fotografii din data de 7 aprilie 2009, de la Chişinău şi Bucureşti, acolo unde tinerii din Basarabia au luptat pentru dreptate şi pentru viitorul lor.

Concert live:
Sâmbătă seara, 26 martie, participanţii la Festival vor avea posibilitatea să aibă alături, pe scena clubului JukeBox din Bucureşti, trupe şi interpreţi care s-au dovedit a fi pe placul publicului românesc de pe ambele maluri ale Prutului: Alexandrina Hristov, Snails, Paralela 47, Gândul Mâţiei.

Ca de fiecare dată, formaţiile vor reuşi să incendieze atmosfera, iar cei prezenţi vor beneficia de o serie de concursuri interactive şi pline de surprize.

Preţul unui bilet pentru concertele din Jukebox este de 15 lei.

Club Jukebox: Bucureşti, str. Turturelelor nr. 11
Informaţii şi rezervări: 021.322.66.10

[tab: 27 martie 2011]
Duminică, 27 martie 2011

Omagiu artizanilor Unirii:
La fel ca şi în anii precedenţi, participanţii la Festival, alături de organizatorii evenimentului, se vor deplasa la Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii. Astfel, tinerii vor depune coroane şi flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării din cimitirul de la Cernica, printre care se
numără Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan şi primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, în cinstea cărora se va ţine o slujbă de pomenire. Acţiunea este deja o tradiţie prin care sute de studenţi îşi exprimă recunoştinţa şi aprecierea faţă de cei care au luptat pentru propăşirea valorilor neamului românesc.

Depunere de lumânări la Hanul lui Manuc, Piaţa Unirii:
Participanţii la ediţia a IV-a a Festivalului vor depune lumânări la clădirea Hanul lui Manuc, situată în Piaţa Unirii din Capitală, locul în care în anul 1812 a fost semnat tratatul de pace în războiul ruso-turc “Pacea de la Bucureşti din 1812”, prin care Basarabia a fost cedată Imperiului Rus. Activitatea are ca scop asumarea importanţei istorice a zilei de 27 martie, precum şi conştientizarea consecinţelor încă actuale ale acesteia.

Concert live:
Duminică seara, în incinta aceluiaşi local, JukeBox, va avea loc un alt concert live cu trupele Dubass, Alternosfera, The Rufus. În cadrul acestui concert, renumita trupă din Basarabia, Alternosfera, îşi va lansa noul album „Virgula”. Ca de fiecare dată, formaţiile vor reuși să incendieze atmosfera, iar cei prezenţi vor beneficia de o serie de concursuri interactive şi pline de surprize.

Preţul unui bilet pentru concertul din Jukebox este de 10 lei.

Club Jukebox: Bucureşti, str. Turturelelor nr. 11
Informaţii şi rezervări: 021.322.66.10
[tab:END]