Pe 15 iulie 2020, în ziua în care ar fi trebuit să se deschidă porţile celei de-a opta ediţii a festivalului Electric Castle, organizatorii au celebrat muzica şi spiritul EC, prin lansarea oficială a documentarului „Festival – povestea din spatele unui concert fără public”, pe canalul oficial de YouTube.

Subcarpați, Vița de Vie și Golan, trei dintre trupele care ar fi trebuit să concerteze anul acesta la Electric Castle, au acceptat provocarea de a cânta pe domeniul castelului Banffy, fără public, doar cu o parte din echipa de producție. A fost modul organizatorilor de a arăta că se pot crea experiențe pozitive, indiferent de situaţie.

Printre piese și improvizații, în cadrul documentarului, artiștii au povestit şi ce a însemnat pentru ei perioada pandemiei, care i-a obligat să stea departe de atât de scenă cât și de fani.

Echipa care a contribuit la realizarea documentarului – Foto: comunicat de presă

Suntem ca niște copii, după 6 luni de pauză, e un moment emoționant”, povestește Bean (Subcarpați), care apare în documentar alături de fiul său, Micha, ce a ținut neapărat să însoțească trupa de la București la Bonțida.

Pe lângă concerte anulate, pentru cei de la Golan, carantina a însemnat amânarea lansării noului album, prilej cu care artiștii au lucrat la piese noi sau au refăcut unele înregistrări, spune spune Alex Burcea (Golan).

Adi Despot (Viţa de Vie) consideră că, în contextul actual, soluția pentru artiști este întoarcerea în timp, la momentul zero, îndemnându-i pe toți să găsească acel moment în care fiecare dintre ei și-a descoperit pasiunea pentru artă. „Noi avem momentul ăsta zero, fiecare din noi, care ne ocupăm cu arta (…) avem momentul ăsta zero care trebuie identificat și prețuit pentru că asta este comoara noastră”.

Nu doar artiștii au fost emoționați și au împărtășit povești. Imaginile prezentate în documentar au stârnit amintiri emoționante și nostalgie în rândul fanilor Electric Castle.

Dor de Ec!”, „Of, aveam cizmele pregătite”, „Mă duc la Hangar BRB”, „Mulțumim pentru acest vibe de care ne era atât de dooor!” sau „Doamne ajută ca la anul să putem fi la festival în realitate”, au fost câteva dintre mesajele pe chat-ul de YouTube, de la premiera documentarului.

Finalul documentarului este marcat de o surpriză neașteptată: un Jam Session – EC track by Subcarpaţi, Viţa de Vie & Golan.

Donează pentru reabilitarea şi restaurarea Castelului Banffy

În același timp, organizatorii reamintesc publicului despre campania de strângere de donații pentru reabilitarea Castelului Banffy. Începând cu cea de-a 5-a ediție a festivalului, castelul și-a deschis porțile pentru vizitatori găzduind o serie de expoziții și instalații de artă interactive.

Astfel, până pe 31 iulie, pe platforma Entertix se pot face donații în valoare de 20, 50 sau 100 de lei către Transylvania Trust, fundația care se ocupă de lucrările de reabilitare și restaurare ale castelului. În plus, la această campanie vor contribui atât festivalul cât și partenerii Electric Castle.

#EC8 va avea loc în perioada 14-18 iulie 2021, la Bonțida, iar abonamentele se pot achiziționa din reţeaua Eventim şi online de pe www.eventim.ro, la preţuri începând de la 549 lei + taxe.