Home » Festivaluri » Drumul lung spre Cimitirul Vesel la Săpânţa
Între 12 şi 15 august 2010, la Săpânţa are loc festivalul „Drumul lung spre Cimitirul Vesel„.
„Drumul lung spre Cimitirul Vesel” a fost creat de la o idee născută în Irlanda. În urmă cu doi ani, apreciatul compozitor irlandez Shaun Davey a primit o bursă de la Culture Ireland pentru a cerceta filonul comun dintre cele două culturi. Fascinat de Săpânţa, artistul a compus o suită muzicală în care se îmbină elemente tradiţionaledin ambele zone, cu elemente din muzica clasică. Textele acestor melodii sunt chiar epitafurile de pe mormintele din Săpânţa.
„Drumul lung spre Cimitirul Vesel” înseamnă cinci zile cu muzică “altfel” – Grigore Leşe şi invitaţii lui, muzica lui Shaun Davey cântată live de 120 de artişti, ateliere de olărit, dans, muzică ţărănească, gătit tradiţional, păstravărit şi multe altele, un trai eco, în armonie cu natura şi sinele.
Festivalul este gândit ca o întâlnire pentru suflet, o căutare a rădăcinilor în tradiţie, o deschidere spre spiritualitate. „Nu îmbiem turiştii cu mici, bere şi muzică comercială. Oferta noastră este clară: invităm oameni care îşi înţeleg rădăcinile, care recunosc că au întrebări, care îşi respectă tradiţia şi natura. Credem că zona Săpânţei are un uriaş potenţial spiritual şi turistic, dar nu vrem ca explorarea ei să o transforme într-un butic” – declară Peter Hurley, producătorul evenimentului.
Lăcaşul de cult este unic în lume pentru satirizarea morţii prin epitafurile mormintelor şi imaginile în culorii vii pictate pe cruci. Evenimentul este prezentat de Asociaţia Culturală Irlandezo-Română „New Grange”, în colaborare cu Consiliul Local Săpânţa, Parohia Ortodoxă Săpânţa cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş. Producător – Peter Hurley.
Invitat în proiect în calitate de muzician, Grigore Leşe, militant fervent, recunoscut, al păstrării spiritualităţii române, a acceptat rolul de regizor artistic al Festivalului, alături de Shaun Davey, ocupându-se de partea muzicală şi de toate aspectele care ţin de conservarea autenticului şi respingerea kitschului.
Joi, 12 august:
Întâlnire cu Săpânţa – sosire, cazare, turul localităţii, vizită la Cimitirul Vesel
Bucureşti, ora 17.40: trenul cu vagoane speciale pleacă din Gara de Nord spre Sighet. Shaun Davey şi invitaţii lui, artişti din România vor fi în tren. În funcţie de cererea publicului se va adăuga un vagon de dormit clasa I cu toate utilităţile. Publicul* se întâlneşte cu artiştii şi cu muzica lor. Trenul va ajunge în Sighet după aproximativ 14 ore de călătorie**. Drumul va fi filmat de regizorul Cătălin Leescu, care va realiza un film al festivalului.
Săpânţa:
Ora 21.00 Şezătoare: ne întâlnim să spunem poveşti, să ne cunoaştem, să depănăm gânduri.
Vineri, 13 august:
Bucureşti, ora 17.40: Gara de Nord – un tren cu vagoane speciale porneşte spre Sighet, ducând invitaţii de seamă ai festivalului. Accesul publicului se face pe bază de rezervare*.
Orele 14 – 20 Ateliere de creaţie şi învăţare: olărit (ceramică) – meşterul Brunar Tănase şi familia, cioplit în lemn – meşterul Ştefan şi meşterul cioplitor Pupăză, ţesut, dans maramureşean, muzică tradiţională – Aromânii Fâşeroţi.
Ora 21.00 Şezătoare: ne întâlnim să spunem poveşti, să ne cunoaştem, să depănăm gânduri.
Sâmbătă, 14 august:
Orele 12 – 20 Ateliere de creaţie şi învăţare: olărit (ceramică) – meşterul Brunar Tănase şi familia, cioplit în lemn – meşterul Ştefan şi meşterul cioplitor Pupăză, ţesut, dans maramureşean, muzică tradiţională – Aromânii Fâşeroţi.
Ora 21.00 – concert extraordinar: „Voices from Merry Cemetery” – suită muzicală compusă de Shaun Davey, pe textele epitafurilor din Cimitirul Vesel. Interpretează: corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu, un cor mixt din Maramureş, o orchestră de cameră românească, instrumentişti aleşi dintre cei mai buni muzicieni tradiţionalişti ai Irlandei şi autorul însuşi. Accesul se face pe bază de bilet sau de invitaţie. Număr de locuri limitat.
Duminică, 15 august:
Ora 15.00 – recital Gheorghe Turda şi invitaţii lui.
Ora 18.00 – muzica irlandeză faţă în faţă cu muzica tradiţională românească Shaun Davey & Grigore Leşe şi invitaţii lor: Grupul Iza, Aromânii Fâşeroţi, Rapsozii Gorjului, Fanfara din Bucovina, Mambo Siria, grup de ucrainieni, un băiat din Munţii Apuseni ***, Rita Connolly, Liam O’Flynn, Seamus Begley, John Brian Masterson, Ian Roderick Mcvey, David Simon Brophy, Neil Martin, Gerry O’Beirne, Noel Eccles, Alyth Catriona McCormack.
Luni, 16 august:
Ora 11.00 – concluzii, dezbateri – presa, invitaţi, artişti, organizatori
Ora 15.00 – plecare din Săpânţa/ microbuz
Ora 17.15 – trenul cu vagoane speciale pleacă spre Bucureşti.
Note:
* Pentru rezervări la trenul special în vagon de dormit (clasa I) sau cuşete (clasa a IIa) contactaţi CFR, Cezar Ionescu: 0722 655 717. Orice alt tip de rezervare în vagon la clasa I sau a IIa se va face online sau prin Agenţiile CFR.
** La sosirea în Sighet cu trenul special, toţi oaspeţii festivalului (cei care îşi anunţă prezenţa la festival) vor fi aşteptaţi de un microbuz.
*** Invitaţii lui Grigore Leşe sunt artişti descoperiţi de domnia sa în diverse zone ale ţării. Unii dintre ei nu au nume de scenă.
Concert extraordinar: „Voices from Merry Cemetery” va fi transmis pe postul TVR Cultural, duminică, 15 august, de la ora 21:30.
Intrarea este liberă în zona de festival şi la întamplările festivalului.
În seara de 14 august, la concertul extrordinar „Voices from The Merry Cemetery” accestul se face pe bază de bilet sau invitaţie.
Preţul unui bilet este de 150 lei.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.