Acest eveniment a avut loc in data de 27 Mar 2024.
Vezi alte evenimente cu , .
Vezi alte evenimente la din .

Miercuri, 27 martie 2024, de la ora 19:00, stagiunea ARCUB Jazz Live continuă seria de concerte live în Sala Mare a Hanului Gabroveni din București, cu Urban Gypsy & Emil Bîzgă, o experiență muzicală memorabilă, cu sunete și ritmuri inedite ale jazz fusionului contemporan, fiind o invitație deschisă pentru melomani de a se bucura de limbajul universal al muzicii.

Cunoscutul trompetist american de origine română, Emil Bîzgă aduce pe scena ARCUB, alături de Ciprian Parghel (bas), Albert Tajti (pian) și Claudiu Purcărin (tobe), o experiență muzicală inedită – Urban Gypsy, o fuziune între avangarda europeană, elemente de jazz, pop, R&B și Gypsy music. Lansat în octombrie 2023, în cadrul Timișoara Jazz Festival, proiectul Urban Gypsy creează o ambianță aparte și exotică prin sonorități cosmopolite și a fost prezentat pe scene jazz din întreaga țară, bucurându-se de aprecierea publicului.

Emil Bîzgă (trompetă)

Trompetistul american de origine română Emil Bîzgă s-a născut în 1971, la Iași, într-o familie de muzicieni. A urmat cursurile Conservatorului la București, locul în care și-a descoperit și pasiunea pentru jazz. A studiat trompeta clasică la Malmö, Suedia, și trompeta de jazz la Hanovra, Germania, și Universitatea Rutgers din New Jersey. A colaborat cu artiști de renume precum Håkan Hardenberger, Wynton Marsalis, Ray Charles, Jimmy Cobb, Johnny Răducanu, Marius Popp, Mircea Tiberian și a cântat alături de Orchestra Niedersachsen Jazz, Big Band Radio România, Opera din Hanovra, Vladimir Cosma, Tony Bennett. A participat la numeroase festivaluri din țară sau din străinătate, precum Festivalul de Jazz „Richard Oschanitzky” (Iași), Festivalul de Jazz Patras (Grecia), ZeitTon Festival (Austria), Festivalul Miles Davis (Polonia) sau Festivalul de Jazz de la Montreux (Elveția).

Ciprian Parghel (bas)

Fiul regretatei soliste de jazz Anca Parghel, Ciprian Parghel a continuat tradițiile muzicale ale familiei și s-a evidențiat pe scena muzicii de gen ca un talentat instrumentist. A performat pe scene de jazz din Belgia, Germania și Țările de Jos în formule de trio, cvartet sau cvintet, precum și în țară. S-a implicat în numeroase proiecte muzicale alături de muzicieni consacrați precum: „Never let me go”, o reinterpretare a unor piese din repertoriul standard de jazz, alături de Teodora Spînu (voce), Daniel Csikos (pian); „Acts of Service”, în cadrul Irina Sârbu Band (împreună cu Irina Sârbu – voce, Puiu Pascu – pian, și Tudor Parghel – tobe), și a colaborat cu artiști precum Titi Herescu, Ruxandra Zamfir.

Albert Tajti (pian)

Unul dintre cei mai reprezentativi pianiști de jazz din România, Albert Tajti a studiat compoziție muzicală la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, apoi a frecventat cursurile ICon Arts pentru perfecționare în acompaniament și solistică, sub îndrumarea profesorului Mircea Tiberian. A participat în proiecte importante și a colaborat cu soliști și instrumentiști de jazz remarcabili încă din 2011, dintre care amintim: Luiza Zan, Nadia Trohin, Ana Cristina Leonte, Nicolas Simion, Alex Man, Sorin Romanescu, Michael Acker, Vlad Popescu. Printre evenimentele la care a fost invitat menționăm Alba Jazz Festival, Jazz Tm, DobroJazz, EUROPA Fest, stagiunea Artist in Residence (ARCUB), Csiki Jazz. Ediția 2023 a Bucharest Jazz Festival a consemnat participarea acestuia în dublă calitate: în formula Norzeatic & Qinta Spartă, cu un concert exploziv, îmbinând hip-hop, jazz și muzică electronică, dar și în cadrul trupei Tajnic, cu construcții muzicale spontane ce au îmbinat elemente funk, electronic, clasic și contemporan.

Claudiu Purcărin (tobe)

Apreciatul baterist Claudiu Purcărin s-a născut în 1979 în Caransebeș și a copilărit în Cluj-Napoca. A fost implicat și a colaborat, de-a lungul timpului, cu numeroase proiecte și trupe muzicale, dintre care amintim Gaio Pro Jazz Napocensis, Mihai Porcisanu Quartet, Hara. Din martie 2009 s-a alăturat formației Nightlosers, cu care a susținut concerte în Toronto, New York, Stockholm, Paris, Santiago de Compostela, Budapesta, Bratislava. A împărțit scena cu numeroși artiști și trupe de blues, jazz, printre care se numără Johnny Răducanu, Mihai Iordache, Harry Tavitian, Pedro Negrescu, Sorin Romanescu, Puiu Pascu, Alex Man.

Inițiată în 2014, stagiunea concertelor de jazz de la ARCUB a adus publicului de profil cele mai noi experimente din zona jazzului, artiști consacrați și nume noi de pe scena autohtonă și europeană. Început ca o completare a Bucharest Jazz Festival și continuat pe parcursul anilor sub forma stagiunilor jazz JAZZAJ, Artist in Residence, programul și-a propus să devină o pepinieră pentru noile direcții în jazzul românesc și european, o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România. În 2024, ARCUB Jazz Live continuă programul dedicat promovării jazzului contemporan cu un line-up ce include artiști de excepție din peisajul jazzistic autohton și promite o experiență muzicală unică atât pentru publicul de gen, cât și pentru cei care descoperă acum una dintre cele mai versatile forme de expresie muzicală – jazzul.

Bilete ARCUB Jazz Live – Urban Gypsy & Emil Bîzgă la ARCUB din București

Biletele pentru concertul Urban Gypsy & Emil Bîzgă pot fi achiziționate, la prețul de 50 lei, online, de pe www.arcub.ro și www.entertix.ro, precum și la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90).

Stagiunea de concerte ARCUB Jazz Live 2024 este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.