Vineri, 18 august 2023, de la ora 20:00, celebrul violonist David Garrett susține un concert la Arenele Romane din București, în cadrul turneului „ICONIC” 2023, care promovează cel mai recent material discografic de muzică clasică al muzicianului.

David Garrett, care a intrat în Guinness Book ca fiind unul dintre cei mai rapizi violoniști din lume, va cânta în fața publicului român cu o vioară în valoare de 3,5 milioane de euro.

Cunoscut pentru tehnica, virtuozitatea și talentul său unic de a aborda numeroase stiluri muzicale, violonistul David Garrett readuce în prim plan muzica clasică prin reinterpretarea unor compoziții muzicale rare, semnate de virtuozi legendari, precum Franz Schubert, Antonio Vivaldi, Fritz Kreisler, Wolfgang Amadeus Mozart și mulți alții, în acompaniamentul colegilor săi de scenă, Franck van der Heijden (chitară), Rogier van Wegberg (bas).

Printre acestea se numără și lucrarea românească „Hora Staccato” semnată de virtuozul Grigoraș Dinicu, o piesă care primește reacții extraordinare din partea publicului, indiferent de naționalitate. Acest moment muzical fiind răsplătit de fiecare dată prin aplauzele îndelungi ale spectatorilor aflați deja în picioare.

 „Acest concert în varianta de trio poate părea destul de neconvențional pentru o performanță clasică. Cu toate acestea, de fapt, combinația dintre vioară și chitară are o tradiție mult mai lungă în istoria muzicii decât vioara și pianul. Franck, Rogier și cu mine considerăm această combinație incredibil de interesantă și, odată cu viitoarele concerte, vrem să vă arătăm cât de bine se potrivesc și se armonizează aceste instrumente unele cu altele”, a explicat David Garrett.

Vioara-cadou pe care o va prezenta publicului român

În urmă cu aproximativ un an, David Garrett a devenit proprietarului unei viori Guarneri del Gesù fabricată în anul 1734 la Cremona, de lutierul Bartolomeo Giuseppe Guarnerius, valoarea acesteia fiind de 3,5 milioane de euro. Pentru achiziționarea acestei instrument valoros, excentricul artist a renunțat la una dintre locuințele sale din New York.

David Garrett și-a făcut acest cadou cu prilejul zilei sale de naștere, când a împlinit vârsta de 42 de ani, și îl va însoți pe scena Arenelor Romane.

„Sunt deosebit de încântat să vă prezint noua mea vioară pe scena Arenelor Romane din București: un Guarneri del Gesù din 1734, deținut cândva de marele virtuoz Gaetano Pugnani. Unul dintre principalele motive pentru care am achiziționat acest instrument minunat, care nu a mai fost utilizat de mult timp, a fost de fapt acest turneu – ca să vi-l pot prezenta.

Cred că sunetul unei viori Guarneri poate exprima toată vulnerabilitatea și fragilitatea, tot ceea ce este uman – în timp ce un Stradivarius sună întotdeauna oarecum supraomenesc. Mai ales cu repertoriul meu actual – „ICONIC”, care este plin de emoții și sentimente puternice, acea atingere umană fragilă este mult mai importantă pentru mine decât sunetul supraomenesc al unui Stradivarius. De aceea, consider că noua mea vioară Guarneri del Gesù este perfectă pentru concertele „ICONIC”– și sper să vă bucurați să o ascultați la fel de mult pe cât îmi place mie să o cânt”, a mărturisit David Garrett.

Deși sunt mai puțin populare în comparație cu instrumentele delicate și atent finisate ale lui Stradivarius, viorile Guarneri de Gesù au fost preferate de-a lungul timpului de marii violoniști ai vremurilor, precum Paganini, Brodsky, Heifetz, Stern, Kreisler și Zukermann, pentru aspectul neșlefuit, pentru forța și intensitatea sunetului lor.

Succesul incontestabil al concertului „ICONIC” nu se reflectă numai prin numărul impresionant de bilete vândute până la acest moment, în numai câteva luni de la debutul turneului, ci și prin concertele sold-out susținute în peste 40 de locații, pe mai multe continente.

Bilete David Garrett la Arenelor Romane din București

Biletele pentru concertul David Garrett de la Arenelor Romane din București, de pe 18 august 2023, pot fi achiziționate din rețeaua Eventim și online de pe www.eventim.ro, la mai multe categorii de preț, în funcție de poziționarea locurilor în sală.

VIP, 590 lei
Categoria I, 490 lei
Categoria II, 390 lei
Categoria III, 300 lei
Categoria IV, 220 lei

Concertul David Garrett de la Arenelor Romane din București este organizat de Laishoo Events.