Muzica se numără printre cele mai apreciate forme de artă și de divertisment, motiv pentru care, la nivel global, peste 750 de milioane de oameni pot fi considerați fani ai muzicii, conform Statista, un portal internațional de colectare a datelor din întreaga lume. Oamenii se bucură de muzică în momentele de sărbătoare, la aniversări, la petreceri sau la evenimente private ori publice, dar și cu alte ocazii.

Până și galeriile de fotbal și echipele din acest sport au imnuri proprii, iar unele dintre acestea sunt faimoase la nivel mondial. Printre acestea se numără „You’ll never walk alone” (Liverpool), „Blue Moon” (Manchester City), „Stern Des Sudens” (Bayern Munchen), „I’m Forever Blowing Bubbles” (West Ham United) sau „Cant del Barca” (Barcelona). Rapid și Universitatea Craiova au cele mai cunoscute imnuri la nivel de echipe locale de fotbal.

Mai mult decât atât, unele dintre cele mai frumoase cântece sunt legate de lumea fotbalului, așa cum sunt hit-urile „Que Sera, Sera”, „We are the Champions”, „Mundial”, „Gloryland”, „Together Now”, ” How Does it Feel to Be On Top of the World”, „La Copa de la Vida”, ” Waka Waka” sau ” Un’Estate Italiana – Notti Magiche”. Chiar și fotbaliștii au început să le arate suporterilor că, dincolo de talentul lor de pe terenul de fotbal, dispun de talent artistic, lansând câteva piese muzicale.

Fotbaliști care cântă sau cântăreți care sunt fotbaliști?

Fotbalul este sportul cel mai iubit, cu 3.5 miliarde de fani, și este conectat cu multe alte domenii în afară de muzică, precum producatia de echipament sportiv, turismul sau jocurile de noroc. Cu acest ultim domeniu există conexiuni foarte puternice, fotbalul regăsindu-se în oferta de pariuri a tuturor agențiilor online, unde beneficiază și de numeroase opțiuni de bonus sport. De altfel, piața online a pariurilor sportive valoareaza 45.9 miliarde de dolari, conform Statista, fotbalul reprezentând unul dintre sporturile pe care se pariază foarte mult.

Unii fotbaliști chiar și-au încercat norocul în muzică, printre cele mai cunoscute piese lansate numărându-se „Head Over Heels în Love” (Kevin Keegan, 1979), „Diamond Lights” (Chris Waddle și Glenn Hoddle, 1987) sau „Fog on the Tyne” (Paul Gascoigne, 1990). Piesa interpretată de „Gazza” chiar a reușit să ajungă pe locul 2 în UK Chart în acel an, o performanță la fel de impresionantă precum cariera faimosului fotbalist englez.

Se pare că succesul lui Gascoigne l-a inspirat și pe Ian Wright care a lansat la rândul lui piesa „Do the Right Thing” în 1993. Fotbaliștii englezi, de altfel, sunt destul de atrași de muzică, cea mai bună dovadă în acest sens fiind interpretarea lui Andy Cole din 1999 a melodiei „Outstanding”.

În timp ce unii jucători de pe lista UEFA au lansat melodii care s-au bucurat de succes, într-o mai mare sau mai mică măsură, alții fac cover-uri după piese și artiști celebri. Este cazul lui Petr Cech, care și-a descoperit pasiunea pentru tobe și face cover-uri pe canalul sau de Youtube ale unor artiști internaționali precum Rihanna, Linkink Park sau Ed Sheeran.

Performanța lui Petr Cech nu este singulară, fostul jucătorul al echipei Machester United interpretând alături de un alt coechipier, Alexis Sanchez la orgă electronică, imnul echipei, „Glory Glory Man Utd”. Jackson Martinez, fost jucător la Atletico Madrid este un alt artist din fotbal care are și voce. Dide, unul dintre cei mai ascultați cântăreți de muzică rap în 2023 și care interpreta având o mască pe față nu era nimeni altcineva decât fotbalistul Sheyi Ojo, care joacă în Premier League.

Lista fotbaliștilor cu aptitudini muzicale este continuată de Jurgen Locadia (care a semnat un contract cu casa de muzică Powerhouse Music), de Jese Rodriguez (care a lansat cântecul „Yo Sabia” sunt numele de Jey M, o piesă care se bucură de peste 30 de milioane de redări pe Youtube) și de Ruud Gullit. Celebrul fotbalist olandez care a activat la AC Milan a lansat câteva melodii bine primite de public. Este vorba de „Not the Dancing Kind” (1984) și „South Africa” (1988).

Vinnie Jones pare să fie un artist complet, având succese atât pe terenul de fotbal, cât și în filme, dar și în muzică. Acesta a lansat în 2002, albumul „Respect”, ceea ce trebuie să facă orice fan al sportului rege pentru acei jucători care și-au depășit condiția și au dovedit că sunt înzestrați nu doar cu mingea de fotbal, ci și cu abilități muzicale.

Citeşte despre: