UPDATE: Accesul la concertele din Piaţa Mare este liber! Vezi programul festivalului!

A zecea ediţie a festivalului ARTmania de la Sibiu se va desfăşura în perioada 27 iulie – 2 august 2015, iar principalele concertele vor avea loc în weekendul 31 iulie – 1 august, într-o locaţie ce va fi comunicată în perioada următoare. Primile trupe confirmate sunt: Apocalyptica, Anathema, Clan of Xymo şi Saturnus.

Apocalyptica (Finlanda) va urca, în premieră, pe scena festivalului ARTmania pe data de 1 august 2015, demonstrând faptul că în muzica rock totul ţine de atitudine şi nu de instrumentele folosite. Cel de-al optulea album al formaţiei, „Shadowmaker”, va fi lansat în primăvara acestui an şi va fi promovat şi în concertul de la Sibiu. Albumul este o combinaţie armonică de violoncel şi tobe, cu ritm alert şi modificări de tempo. Riff-urile distorsionate de violoncel sunt mai grave ca oricând, muzica clasică este alternată cu fragmente de heavy-metal, pentru o experienţă acustică de neegalat.

Apocalyptica este trupa care a reuşit să găsească în muzica metal un nou sound, demonstrându-şi talentul şi originalitatea în reorchestrarea unor piese precum „Enter Sandman”, „The Unforgiven” şi „Nothing Else Matters” ale Metallica sau „Refuse/Resist” de la Sepultura, profunzimea pieselor şi mesajul transmis rămânând intacte.

Anathema (UK) revine după opt ani pe scena festivalului ARTmania cu cel mai recent album „Distant Sattelite”, acesta fiind considerat apogeul creaţiei muzicale a trupei. Albumul cuprinde toate elementele care au caracterizat muzica Anathema de-a lungul timpului: frumuseţe, intensitate, dramă, linişte, speranţă, dar şi acea dimensiune extra muzicală ce nu poate fi descrisă în cuvinte.

Clan of Xymox (Germania) sunt pionieri ai genului muzical darkwave – o combinaţie de synthpop, darkwave şi gotic rock, iar pe parcursul a peste trei decenii de activitate trupa a lansat cincisprezece materiale discografice, bucurându-se de o popularitate crescută în anii ‘80, cu single-uri în Billboard Charts.

Saturnus (Danemarca), una dintre cele mai apreciate şi inspirate trupe de melodic/death doom metal, va susţine, în premieră, un concert în cadrul festivalului ARTmania. Formată în 1991 trupa este cunoscută pentru abordarea unică şi alternarea stilurilor vocale – recitare, growl şi melodic, dar şi pentru emoţia transmisă, purtând ascultătorul printr-o călătorie sonoră, melancolică şi dramatică în acelaşi timp.