Sziget Festival s-a încheiat în forţă anul acesta, ultima zi a festivalului de pe insula din Budapesta i-a adus în faţa zecilor de mii de fani pe The Killers, LMFAOThe Subways, Mando Diao, Paolo Nutini, Leningrad dar şi românii de la Grimus.

Vezi cum a fost în ziua 0, zilele 1 şi 2, zilele 3 şi 4 de Sziget Festival 2012!

Nici în a cincea zi de Sziget Festival n-am stat locului aşa încât nici nu mi-am dat seama cum a trecut timpul şi eu eram iar cu steagul României la main stage unde concertau britanicii de la The Subways pe care i-am putut vedea şi noi în România la Stufstock. A fost şi n-a prea fost mişcare la The Subways, concertul a fost programat la ora 15:00 pe când lumea încă mai era la duşuri sau pe la corturi savurând o cafea. Cele mai multe aplauze le-a strâns hitul „Rock and Roll Queen” cântat pe undeva pe la mijlocul setlistului şi… cam asta a fost tot concertul, nimic deosebit.

http://www.youtube.com/watch?v=H8VxaJSpaH0

Toată mişcarea românească s-a mutat apoi la cortul Arena, unde clujenii de la Grimus urmau să urce pe scenă. Controversat spaţiu de concert pentru o trupă de alternative rock, având în vedere că Arena e un cort de unde s-a auzit mai mult dubstep şi alte genuri înrudite cu acesta. Contrastul a fost mai accentuat când imediat după concertul Grimus, pe scena din Arena au urcat cei de la Amon Amarth. Revenind la Grimus, din păcate au fost foarte puţini spectatori, undeva la 50-60 de persoane într-un spaţiu în care ar fi încăput 10.000. Un show mai potolit din partea lui Bogdan (voce), dar în ciuda acestui fapt tot a coborât în public şi a dansat cu o domnişoară. O surpriză a fost piesa „The hell I’m in” pe care n-am mai auzit-o de multă vreme într-un concert Grimus.

Din păcate timingul n-a fost foarte bun, astfel n-am mai reuşit să ajungem la World Music Stage unde concertau românii noştri de la Fanfara Ciocârlia. La fel s-a întâmplat şi cu Mando Diao şi Paolo Nutini, bineînţeles că mi-ar fi plăcut să mă despart în două ca să-i văd pe toţi dar… Am ajuns în schimb la scena World Music unde ruşii de la Leningrad parcă au dat foc mulţimii. Stilul pe care merg cei de la Leningrad e un ska condimentat cu punk şi influenţe din folclorul rusesc, iar în ciuda faptului că pe scenă nu s-a vorbit boabă de engleză, au reuşit să facă un show de zile mari. Timp de o oră şi-un sfert, cei 14 membri ai formaţiei au ţinut-o numai într-o veselie cu melodii energice ce vorbeau despre părţile bune ale vieţii, vodkă şi femei.

Bineînţeles, cât timp eram eu la World Music Stage pe main stage era concert LMFAO, care din fericire vor veni şi în România. Mai multe detalii despre concertul LMFAO din România veţi găsi aici.

Apoi a urmat cel mai aşteptat dintre concerte, capul de afiş al serii, The Killers. Chiar de la primele acorduri ale piesei „Runaways„, melodie cu care americanii şi-au început concertul la Sziget, a început o ploaie deasă ce părea să nu se mai termine. Ploaia a continuat aşa, suficient încât să ne ude, ca după vreo 10 minute să se oprească fix la melodia „Spaceman„.

În ciuda ploii, înghesuiala a fost infernală, la un moment dat nici să bat din palme nu mai puteam, dar acea senzaţie când sari în acelaşi ritm cu ceilalţie pe piese precum „Somebody told me„, „Human” sau „Mr. Brightside„, este unică. Setlistul concertul The Killers de la Budapesta a conţinut piese cu precădere de pe „Hot fuss” dar şi două coveruri, e vorba de „Shadowplay” de la Joy Division si „Forever Young” de la Alphaville. Seara s-a încheiat într-o explozie de lumini şi confetti pe acordurile melodiei „When you were young” şi ne-a făcut să facem un fel de promisiune, ca anul viitor să fim tot aici la Sziget.

Experienţa Sziget Festival 2012

Furată de nenumăratele posibilităţi de petrecere a timpului liber, am uitat de unele concerte, uneori şi de mâncare şi de cele mai multe ori am uitat să mă mai uit la ceas. Am avut o întreagă insulă de explorat aşa că n-am stat pe gânduri şi am încercat să profit la maxim de această experienţă. Astfel am vizitat satul tradiţional unguresc cu acele case cu forme speciale şi băncuţă în faţă, am gustat palinca de prune pe care v-o recomand şi vouă şi am mâncat nişte produse de panificaţie excepţionale. În altă zi am ales să închiriem nişte biciclete şi să ieşim cu ele în Budapesta, astfel că am avut parte şi de mişcare şi de o plimbare frumoasă prin vestita capitală maghiară.

Pentru că la un moment dat mi s-a făcut foame şi am ales să renunţ la imensele sandvişuri de 1000 de forinţi, am hotărât să mă opresc în tabăra organizată pentru italieni în cadrul festivalului. Acolo am mâncat nişte paste efectiv „de-li-cioa-se”, aşa ca în patria lor. Şi pentru că am exagerat cu pastele la cât de bune erau, ziua următoare m-am oprit la zona olimpică din cadrul festivalului, unde am jucat fotbal cu băieţii ca mai apoi să mă retrag în cortul unde se transmitea olimpiada.

Am încercat şi zona de chill out, dar şi ceea ce a însemnat Ungaria într-o încercare de reproducere fidelă a vieţii maghiarilor din perioada comunistă. M-am plimbat foarte mult pe la standurile organizaţiilor, începând de la cel al jocurilor logice şi al masajelor până la cel ce susţinea drepturile comunităţii LGBT. Cam asta am făcut pe la Sziget şi chiar de-ar fi festivalul fără concerte tot n-ai apuca să experimentezi tot ceea ce înseamnă Sziget Festival.

Galerie foto Sziget Festival 2012 – ultima zi

Foto: www.facebook.com/SzigetFestival