Ziua a treia a festivalului Peninsula 2013, 20 iulie,  a început rock şi s-a terminat tot cu muzică rock pe Main Stage. Conform organizatorilor, 18.000 de persoane au ales să îşi petreacă seara de sâmbătă pe Valea Gărbăului, lângă Cluj-Napoca.

Află cum a fost în celelalte zile de Peninsula 2013!

Formaţia rock românească Coma a dat startul concertelor la scena mare, fiind o nevoie mare pentru acest gen muzical la Peninsula anul acesta. Astfel că tot mai mulţi rockeri şi punkeri se îndreptau spre Main Stage pentru a-i vedea pe unii dintre reprezentanţii de seamă ai muzicii punk: Marky Ramone’s Blitzkrieg şi Ska-P.

Hey Ho, Let’s go!

Marky Ramone’s Blitzkrieg este formaţia lui Marky Ramone, toboşar, unul din celebrii componenţi ai trupei punk rock The Ramones. Show-ul a fost bine închegat, simplu şi la subiect. În public erau peninsulari de toate vârstele, foarte mulţi rockeri nostalgici care ascultau The Ramones încă din tinereţe şi care au venit din alte oraşe ale ţării special pentru a-i vedea pe neobosiţii punkeri.

Marky Ramone’s Blitzkrieg la Peninsula 2013 - Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial
Marky Ramone’s Blitzkrieg la Peninsula 2013 – Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial

Formaţia a fost energică şi a dat publicului exact ceea ce avea nevoie: calitate muzicală, energie, muzică de legendă şi 32 de melodii din repertoriul The Ramones aproape fără oprire. Atmosfera creată de interpretarea melodiilor cele mai celebre de la The Ramones a declanşat reacţiile publicului. Am auzit mai multe melodii vechi, dar şi faimoasele „I wanna be sedated”, „Blitzkrieg Bop” la care publicul a fost foarte receptiv.

Câţiva fani au stat lipiţi de gard şi au cântat încontinuu melodiile, alţii au sărit şi au făcut pogo, iar unii au ales să stea şi să se bucure de muzică. Publicul i-a chemat la bis şi am avut parte de o interpretare în stil punk a piesei lui Louis Armstrong „A wonderful world„.

Show marca Ska-P

Pentru cei care au ales să nu vină deloc la Peninsula, au pierdut un spectacol care nu este de ratat, trebuie să fie văzut şi admirat. Energia spaniolilor de la Ska-P şi show interactiv pe care îl oferă publicului este de văzut. Versurile melodiilor lor sunt în limba spaniolă şi pot fi dificil de înţeles pentru cei care nu cunosc limba, dar cu toate acestea, acordurile de chitară, tobele, trompetele, bassul te pun în mişcare.

Spectacolul este la propriu un spectacol deoarece existe costume speciale pentru câteva melodii. Acestea sunt în concordanţă cu melodia pe care o cântă în acel moment şi se potrivesc cu versurile care contestă şi critică sistemul, viaţa politică şi alte aspecte ale societăţii.

În afară de Spania, Ska-P sunt consideraţi cei mai cunoscuţi artişti ai genului punk rock, atât în Europa cât şi în America Latină. Atmosfera concertului a fost impresionantă şi publicul a reacţionat pe măsura energiei celor de pe scenă. Au fost chemaţi la bis, publicul a sărit şi a scandat numele formaţiei. Noi nu voiam ca ei să plece, dar nici ei nu voiau să părăsească scena. Astfel încât au renunţat la câteva haine şi ne-au mai oferit câteva momente comice. Cred că majoritatea oamenilor care au fost prezenţi la concertul Ska-P ar mai merge măcar o dată.

Nebunie pe scenele Peninsula

Dar a venit momentul să ne îndreptăm atenţia şi spre restul scenelor. În paralel, la scena Kiss Terace cânta N.O.H.A, recital pe care l-am mai văzut de câteva ori la Peninsula, trupa fiind una dintre preferatele peninsularilor. Următorii pe scenă au fost Modestep, o combinaţie de rock şi dubstep.

La Freedom Music Arena a mixat legenda muzicii house, britanicul Pete Tong care a adunat publicul amator de muzică electronică. Scena Cluj Rocks Stage a fost animată de formaţiile rock româneşti: Goodbye to Gravity, White Walls, Nişte Băieţi, Diamonds are Forever.

Pete Tong pe Fredom Arena - Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial
Pete Tong pe Fredom Arena – Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial

Pe scena Bruno Unplugged Wine Garden fanii au putut asculta Ada Milea, Guilty Lemon, Domino, ultimele două formaţii fiind din Sibiu. Din cauza amplasării scenelor, încă se auzea muzica şi de la alte scene, un detaliu foarte neplăcut pentru publicul care este în faţa unei scene pentru a auzi doar muzica de acolo.

Scena amplasată de Janis, Janinsula a fost una care a avut un mare succes: lângă scenă erau aprinse două focuri, iar oamenii puteau sta să se odihnească pe butuci de lemn. De asemenea, în faţa scenei peninsularii dansau şi era o atmosferă de Vama Veche, mai ales din cauză că a barul avea formă de corabie, era o barcă „naufragiata” și nisip pe jos.

Peninsularii au dansat nestingheriţi şi în cea de-a treia zi de festival - Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial
Peninsularii au dansat nestingheriţi şi în cea de-a treia zi de festival – Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial

A treia zi de Peninsula a fost animată de muzica punk de la Main Stage care lipsea peninsularilor, dar cu un line-up vizibil mai slab decât ediţiile anterioare. Acest lucru a determinat şi numărul de 18.000 de persoane prezente, mai mic decât anul trecut.

Text: Teodora Neagu