După ce anul trecut a avut loc prima ediţie Ghost, anul acesta, pe 12 şi 13 iulie, s-a desfăşurat Ghost Gathering Chapter II – The Call for Spirits, locaţia fiind de data aceasta Grădina Japoneză din Parcul Herăstrău Bucureşti, un loc de-a dreptul feeric.

Oameni frumoşi şi multă voie bună

De cum am păşit în Grădina Japoneză, am constatat că, deşi publicul nu era prea numeros, spectatorii, cei mai mulţi dintre ei rockeri înrăiţi, trăiau din plin muzica şi păreau cu adevărat încântaţi de festival şi de atmosferă în general. Lumea stătea relaxată fie pe băncuţe, fie pe pietrele atât de pitoreşti din jurul micului lac din Grădina Japoneză, fie direct pe iarba verde. Totul oferea mai degrabă o senzaţie de petrecere câmpenească sau de picnic pe acorduri puternice de rock metal.

Eye of Solitude la Ghost Gathering Fest 2013 - Foto: Fabian Radu / iConcert.ro
Eye of Solitude la Ghost Gathering Fest 2013 – Foto: Fabian Radu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze de la Ghost Gathering 2013!

Festivalul s-a vrut a fi o contopire de genuri aparţinând zonei rock-ului, cum ar fi neofolk, post rock, neoclassic darkwave şi metal. Prima zi a debutat cu trupe precum N.O.R., FusionCore şi C.O.D., atmosfera începând să se încălzească bine abia o dată cu apariţia celor de la Kistvaen, o trupă românească de black metal, care a reprezentat preambulul perfect pentru muzica formaţiilor care au încheiat prima seară, şi anume Eye of Solitude şi Celelalte Cuvinte.

Eye of Solitude şi Celelalte Cuvinte – cele mai pregnante prezenţe ale primei zile

Eye of Solitude au impresionat plăcut şi au satisfăcut setea publicului de a asculta un rock intens şi de calitate. Stilul doom şi death metal promovat de trupa din Marea Britanie a stârnit multe aplauze şi membrii ei s-au declarat foarte fericiţi de prezenţa lor la acest festival, dedicând spectatorilor majoritatea pieselor pe care le-au cântat. Daniel Neagoe (vocalist), Indee Rehal-Sagoo (chitară), Mark Antoniades (chitară), Pedro Caballero Clemente (clape), Chris Davies (chitară bass) şi Adrian Ferraro (tobe) se inspiră din stări de suferinţă acută, durere şi pesimism, cum ne-am putut da seama din melodiile “The Haunting”, “Suffocating Silence” sau “Yet I Breathe”.

Celelalte Cuvinte la Ghost Gathering Fest 2013 - Foto: Fabian Radu / iConcert.ro
Celelalte Cuvinte la Ghost Gathering Fest 2013 – Foto: Fabian Radu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din prima zi de Ghost Gathering 2013!

Celelalte Cuvinte au fost de departe cea mai aşteptată trupă a serii, iar membrii ei au demonstrat încă o dată că muzica bună nu are vârstă. Călin Pop şi compania au făcut show încă de la apariţia pe scenă pe melodii demult consacrate, cum ar fi: “La ceas târziu”, “Zmeie”, “Între vise” sau “Ispita”. Formaţia nu s-a rezumat numai la stilul electric, ci au avut şi un set de piese pe care le-au interpretat în manieră acustică, printre care s-au numărat şi “Cina dragonului” şi “O să am”, iar spre sfârşit au mai cântat şi alte melodii nemuritoare din repertoriul lor, precum “Balanţa” şi “Dacă vrei”. Ca întotdeauna, Celelalte Cuvinte au dat dovadă de efervescenţă, de dinamism şi au arătat că muzica are puterea de a te menţine mereu tânăr.

Teatru şi din nou rock în a doua zi de festival

Distracţia a continuat şi în ziua următoare, iar de data aceasta, pe lângă muzică, publicul a avut parte şi de experienţe teatrale, cea de-a doua zi de festival deschizându-se cu o piesă de teatru regizată de Alexandru Nagy, şi care a primit numeroase premii la festivalurile de teatru din ţară. “Tabloul” prezintă într-o manieră originală tema  privitoare la valoarea artei şi a artistului din zilele noastre.

Kayno Yesno Slonce în a doua zi de Ghost Gathering Fest 2013 - Foto: Fabian Radu / iConcert.ro
Kayno Yesno Slonce în a doua zi de Ghost Gathering Fest 2013 – Foto: Fabian Radu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din a doua zi de Ghost Gathering 2013!

Prima trupă muzicală care a urcat pe scenă a fost Larrnakh din Ungaria, urmată de trupele româneşti The Thirteenth Sun şi Hteththemeth. Festivalul a continuat cu două trupe balcanice, Kayno Yesno Slonce din Bulgaria şi Chaostar, headliner-ul celei de-a doua zile, din Grecia. După cum era de aşteptat, s-au făcut simţite influenţele etno-balcanice în stilul celor trei formaţii, dar acest lucru pare să fi fost apreciat de toţi cei prezenţi.

Chaostar – rock simfonic cu iz de legendă

Grecii de la Chaostar s-ar putea spune că au un stil asemănator cu al unor trupe poate mult mai cunoscute, cum ar fi Nightwish sau Within Temptation, deoarece îmbină rock-ul cu muzica clasică. Androniki Skoula, vocalista trupei, a fost o apariţie care a stârnit cu siguranţă admiraţia publicului prin înfăţişarea ei plină de originalitate şi farmec, dar şi graţie vocii angelice.

Acompaniată de Christos Antoniou (chitară, clape), Fotis Benardo (percuţie), George Diamantopoulos (instrumente tradiţionale), Charalampos Paritsis (vioară electrică) şi Dionisis Christodoulatos (sintetizator), ea a reuşit să reînvie spiritul vremurilor greceşti demult apuse, ducându-ne cu gândul la perioada în care domneau legendarii zei. Ei au cântat atât piese de pe albumul de debut al formaţiei, cât şi de pe cel mai recent material discografic lansat în acest an, “Anomima”, incluzând melodii ca: “Sorrow Descending”, “Medea”, “Truth will prevail” sau “Όμορφη κόρη”, piese pe care le-au prezentat şi în faţa spectatorilor români.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Internaţional Antidrog şi al Drepturilor Omului, sub egida programului “Artă contra drog”, şi de Cavalleria Events.